На Різдво Христове господиня повинна поставити на святковій стіл 12 страв. Вони відповідають 12 апостолам, котрі були у сина Божого. Жінки, більш похилого віку вже давно знають які страви бажає бачити її сім’я, а ось молодиці часто не мають подібних напрацювань. Однак всі знають, що обов’язковим атрибутом на столі повинна бути кутя.
Кутя
Страву смакують як на святвечір, так і на наступний день. Вважають, що якщо в домі є кутя, то буде і достаток. Часто цю страву готують разом з горіхами, родзинками, медом, маком та іншими додатковими інгредієнтами. Доволі рідкісним є рецепт з малиною.
Для її приготування перш за все варто замочити зерна пшениці на декілька годин. Потім залити їх чистою водою і поставити на вогонь. Коли вода закипить варто зменшити температуру і варити кутю на слабому вогні 2-3 години. В цей час готуються додаткові інгредієнти. Наприклад, ізюм чи мак. Ці інгредієнти необхідно залити гарячою водою і залишити на 15-20 хв. В той момент, коли пшениця дійде до готовності висипе туди набряклі родзинки і мак, змішаний з медом.
Узвар
Ще одна традиційна страва. Зазвичай вона готується із сухофруктів. Спочатку їх кладуть в друшляк, промивають під проточною теплою водою. Потім кладуть їх до каструлі і заливають водою. Доводять суміш до кипіння, зменшують вогонь на якому тримають узвар протягом декількох хвилин. Готовий узвар настоюють протягом декількох годин.
Печені яблука
Корисний і простий у приготуванні десерт. Для його приготування необхідно почистити яблука, викласти їх у форму для приготування, додати туди розм’якшені родзинки, цукор, корицю, горіхи і т.д. Запікати яблука в духовці при температурі 180 градусів протягом 20 – 30 хв.
Пісний борщ
На декілька годин замочіть квасолю. Розморозте гриби. Наповніть каструлю водою, перекладіть туди квасолю, сіль ілавровий лист. Доки готується квасоля почистіть і подрібніть цибулю, буряк, моркву. Додайте їх і варіть 15 хв. Додайте гриби і подрібнену картоплю. В останню чергу додайте томатну пасту і капусту.
Голубці з замороженими грибами та рисовою крупою
Зваріть рис до напівготовності. Потім залийте каструлю водою і опускайте туди капустяні листи. Після, зразу обмокніть холодною водою. До рису додайте моркву і гриби. Розмішайте інгредієнти, додайте часник, томатну пасту, сіль, перець. Покладіть начинку в листи і варіть до повної готовності.
Печений лосось
Змастити рибу соусом і приправами. Поставте її в духовку с температурою 200. Готову страву збризніть соком лимона і прикрасьте зеленню
Вінігрет
Промити буряк, моркву і цибулю. Відварити їх разом з картоплею в мундирах. Почистити, подрібнити. Додати горошок, розмішати, посолити, поперчити заправити олією.
Теплий салат з квасолею
Відварити квасолю, дати їй охолонути. Додати до неї базилік, помідори, полити олією і соком лимону. Посипати приправами.
Вареники з вишневою начинкою
Змішайте яйце, кефір, сіль, гашену соду і олію. Додайте борошно, перемішуйте до тих пір, поки тісто не стане еластичним. Розкатайте його і виріжте кружальця за допомогою чашки. Заправте вишнею, очищеною від кісточок.
Налийте воду в каструлю і доведіть її до кипіння. Помістіть туди сирі вареники і варіть їх протягом 5-7 хвилин.
Зпаечена картопля
Очистіть і подрібніть картоплю. Відваріть до півготовності додайте до неї додатковий інгредієнт для смаку. Ним може бути, наприклад авокадо. Потім додайте сметану, сіль і спеції